Jak krmit papoušky
Jak krmit papoušky
Pro začínající chovatele papoušků je velmi obtížné rozhodnout, kolik potravy má svému papouškovi dát, aby neměl hlad nebo naopak nebyl překrmován. Když se potom dozvídá o různých doplňcích stravy, jednoduše nad tím mávne rukou. Určitý přísun potravy je potřeba dávat papouškovi denně, protože se některé potraviny kazí.
Do krmným semen si papoušek přinese kolikrát i ovoce, které pak druhý den už hnije a v každé misce zůstanou na vrchní straně jen vyloupané slupky a zrní chybí nebo je až vespod pod slupkami, kam se papoušek zobákem nedostane. Velmi důležité je naplnit papouškovi misku s čerstvou vodou, protože voda je základ veškerého života. V případě, že bude papoušek pár dní strádat hladem, může to přežít, kdežto po pár dnech bez vody umře. Přítomnost vody je podmínkou velké většiny metabolických procesů v organismu.
Je samozřejmostí, že sestavení překládané stravy se liší podle druhu papouška. Krmení jako semena, ovoce, zelenina, potravinové doplňky musí obsahovat stavební látky potřebné v různém množství. Rostlinné složky v potravě nelze nahradit živočišnými složkami apod.
Bílkoviny jsou jedním z hlavních zdrojů aminokyselin významných pro stavbu tkání. Mezi vydatný zdroj energie však bílkoviny nepatří. Bílkovinová strava se rychle kazí, a proto bychom měli dbát na to, aby v letních měsících neležela v kleci příliš dlouho. Jedná se především krmení mláďat, kterým předkládáme vaječnou míchanici. Musíme také myslet na to, že si pták není schopen vytvořit chybějící aminokyseliny jako je lyzin nebo methionin a tyto látky pak musíme dodávat jako krmné doplňky.
Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie a tepla - loupaný oves.
Tuky by se měly podávat hlavně v zimním období – ve formě černé slunečnice nebo ořechy.
Vitaminy by měli papoušci dostávat v přiměřeném množství. Nedostatek vitaminů způsobuje avitaminózu, naopak předávkování hypervitaminózu. Obojí je špatné a způsobuje změnu zdravotního stavu papouška. Rozhodující fyziologický význam vitaminů spočívá v tom, že vitamíny urychlují určité chemické pochody v přeměně látek.
- Vitamín A je obsažen především v mrkvi a naklíčeném obilí.
- Vitamíny ze skupiny B se objevují zpravidla společné, a proto hovoříme o komplexu vitamínů. Obsah tohoto komplexu je v naklíčeném obilí a žloutku.
- Vitamín C je v zelenině a ovoci a také v planě rostoucích plodech jako jsou například šípky.
- Vitamín D obsahuje žloutek, avšak jeho nadbytek způsobuje nefyziologické vápenatění tkání a nedostatek křivici. V letních měsících je velmi důležité, aby papoušci pobývající vevnitř byli pouštěni i ven, třeba jen na balkon apod., protože vitamin D se tvoří i působením ultrafialových paprsků, které jsou obsaženy ve slunečním záření.
- Vitamin E chrání vitamin A i karoten před oxidací. Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje hlavně poruchami plodnosti a růstu. Obsah vitamínu E je především v obilních klíčkách a v brokolici.
- Vitamin H obsahují brambory – ovlivňuje růst peří.
- Vitamin K má velký význam pro srážení krve a jeho obsah je ve vojtěšce, špenátu a ječmeni.
- Vitamin P (citrin) je nepostradatelný k zachování pružnosti cév a jeho nedostatek může způsobit krevní výrony. Je obsažen v černém rybízu a paprikách. Velmi důležité jsou i některé nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rostlinných olejích – jako například vitagen F, který pomáhá při přeměně tuků. V nedozrálém ovoci jsou obsaženy pektiny vážící na sebe škodlivé látky v těle, stejně tak jako fytoncidy – nazývané rostlinnými antibiotiky. Jsou obsaženy v česneku, kopřivě, mateřídoušce a rajčatech. Třísloviny v ořechách nebo v borůvkách mají antibakteriální účinek. Hořčiny obsahují pampelišky. Neměli bychom zapomenout na podávání vápníku, který je důležitý při tvorbě kostí. Je obsažen nejen ve vaječných skořápkách, ale i v malinách, jahodách a vinných hroznech. Draslík je obsažen v meruňkách, okurkách, fazolích a ovlivňuje osmotický tlak. V krmivu pro papoušky by měl být v určité míře zastoupen i stopový prvek jód. Když budeme podávat větve do klece, které obsahují minerální látky, obohacujeme tak jídelníček papouška o silici a pryskyřici. Kromě okusu dřeva tak dostává organismus ptáka do těla stopové množství minerálních látek – a jejich nedostatek může dokonce způsobit i selhání organismu.
Pro začínající chovatele papoušků je velmi obtížné rozhodnout, kolik potravy má svému papouškovi dát, aby neměl hlad nebo naopak nebyl překrmován. Když se potom dozvídá o různých doplňcích stravy, jednoduše nad tím mávne rukou. Určitý přísun potravy je potřeba dávat papouškovi denně, protože se některé potraviny kazí.
Do krmným semen si papoušek přinese kolikrát i ovoce, které pak druhý den už hnije a v každé misce zůstanou na vrchní straně jen vyloupané slupky a zrní chybí nebo je až vespod pod slupkami, kam se papoušek zobákem nedostane. Velmi důležité je naplnit papouškovi misku s čerstvou vodou, protože voda je základ veškerého života. V případě, že bude papoušek pár dní strádat hladem, může to přežít, kdežto po pár dnech bez vody umře. Přítomnost vody je podmínkou velké většiny metabolických procesů v organismu.
Je samozřejmostí, že sestavení překládané stravy se liší podle druhu papouška. Krmení jako semena, ovoce, zelenina, potravinové doplňky musí obsahovat stavební látky potřebné v různém množství. Rostlinné složky v potravě nelze nahradit živočišnými složkami apod.
Bílkoviny jsou jedním z hlavních zdrojů aminokyselin významných pro stavbu tkání. Mezi vydatný zdroj energie však bílkoviny nepatří. Bílkovinová strava se rychle kazí, a proto bychom měli dbát na to, aby v letních měsících neležela v kleci příliš dlouho. Jedná se především krmení mláďat, kterým předkládáme vaječnou míchanici. Musíme také myslet na to, že si pták není schopen vytvořit chybějící aminokyseliny jako je lyzin nebo methionin a tyto látky pak musíme dodávat jako krmné doplňky.
Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie a tepla - loupaný oves.
Tuky by se měly podávat hlavně v zimním období – ve formě černé slunečnice nebo ořechy.
Vitaminy by měli papoušci dostávat v přiměřeném množství. Nedostatek vitaminů způsobuje avitaminózu, naopak předávkování hypervitaminózu. Obojí je špatné a způsobuje změnu zdravotního stavu papouška. Rozhodující fyziologický význam vitaminů spočívá v tom, že vitamíny urychlují určité chemické pochody v přeměně látek.
- Vitamín A je obsažen především v mrkvi a naklíčeném obilí.
- Vitamíny ze skupiny B se objevují zpravidla společné, a proto hovoříme o komplexu vitamínů. Obsah tohoto komplexu je v naklíčeném obilí a žloutku.
- Vitamín C je v zelenině a ovoci a také v planě rostoucích plodech jako jsou například šípky.
- Vitamín D obsahuje žloutek, avšak jeho nadbytek způsobuje nefyziologické vápenatění tkání a nedostatek křivici. V letních měsících je velmi důležité, aby papoušci pobývající vevnitř byli pouštěni i ven, třeba jen na balkon apod., protože vitamin D se tvoří i působením ultrafialových paprsků, které jsou obsaženy ve slunečním záření.
- Vitamin E chrání vitamin A i karoten před oxidací. Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje hlavně poruchami plodnosti a růstu. Obsah vitamínu E je především v obilních klíčkách a v brokolici.
- Vitamin H obsahují brambory – ovlivňuje růst peří.
- Vitamin K má velký význam pro srážení krve a jeho obsah je ve vojtěšce, špenátu a ječmeni.
- Vitamin P (citrin) je nepostradatelný k zachování pružnosti cév a jeho nedostatek může způsobit krevní výrony. Je obsažen v černém rybízu a paprikách. Velmi důležité jsou i některé nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rostlinných olejích – jako například vitagen F, který pomáhá při přeměně tuků. V nedozrálém ovoci jsou obsaženy pektiny vážící na sebe škodlivé látky v těle, stejně tak jako fytoncidy – nazývané rostlinnými antibiotiky. Jsou obsaženy v česneku, kopřivě, mateřídoušce a rajčatech. Třísloviny v ořechách nebo v borůvkách mají antibakteriální účinek. Hořčiny obsahují pampelišky. Neměli bychom zapomenout na podávání vápníku, který je důležitý při tvorbě kostí. Je obsažen nejen ve vaječných skořápkách, ale i v malinách, jahodách a vinných hroznech. Draslík je obsažen v meruňkách, okurkách, fazolích a ovlivňuje osmotický tlak. V krmivu pro papoušky by měl být v určité míře zastoupen i stopový prvek jód. Když budeme podávat větve do klece, které obsahují minerální látky, obohacujeme tak jídelníček papouška o silici a pryskyřici. Kromě okusu dřeva tak dostává organismus ptáka do těla stopové množství minerálních látek – a jejich nedostatek může dokonce způsobit i selhání organismu.
Váš Tým Svetchovatelu.cz
Zpět na výpis novinek